Home » Zwerfafval opruimdagen

Zero/Less waste Apeldoorn

Zero/Less waste Apeldoorn zet zich in voor een schonere en duurzamere wereld door tips en ideeën te delen (in de bijbehorende Facebook groep), met als doelen: beter en slimmer consum(ind)eren, tegen wegwerpverpakkingen te gaan, het motiveren om hergebruik, recycling/upcycling van bestaande spullen en grondstoffen, het promoten van (h)eerlijke en lokale bedrijven en winkels, het organiseren van lokale zwerfafval opruimacties, het organiseren van lokale ontmoetingen en zero waste workshops. Bij een meer bewuste leefstijl hoort meer dan ‘alleen’ afvalvrij/afvalarm leven, daarom onderneemt en doet de Zero/Less waste Apeldoorn groep mee met een aantal initiatieven die met duurzaamheid, natuur & milieu, of (zwerf)afval te maken hebben. Op het gebied van zwerfvuil opruimen, hebben we op 12 januari 2019 onze eerste grote gecoördineerde zwerfafval-opruimacties gehouden. Dit op maar liefst 7 locaties in Apeldoorn met groot succes, ondanks heel slecht weer! Het was zo’n succes dat we meteen meer acties in de planning hebben gezet! We hebben nu voor iedereen wat in de aanbieding: ~Werk je liever alleen of met een buddy: adopteer je straat, park of wijk, en ga zelfstandig en wanneer het je uitkomt opruimen. Jij krijgt hiervoor de nodige materialen te leen van Heel Apeldoorn Rein en het opgeruimde zwerfafval, dit wordt opgehaald. ~Ben je het sportieve type: trek je hardloopschoenen aan en join de Zero Waste Apeldoorn Ploggen Team! We gaan iedere 3e zondag van de maand voor 2 uur ‘ploggen’ (dat is hardlopen en onderweg zwerfafval opruimen!), iedere keer op een andere locatie net buiten de bebouwde kom. ~Kom je graag in actie met een groter gezelschap: meld je aan bij een van de maandelijkse zwerfafval opruimacties. Iedere tweede zaterdag van de maand (m.u.v 21 september, World Cleanup day),van 10 tot 12 uur, op diverse locaties in Apeldoorn gehouden. Een schonere wereld begint bij jezelf. Doe je ook mee?

 

Voor Apeldoorn Zuid kunt u zich aanmelden bij de Wijkraad Zuid, Maasstraat 4.

De wijkraad stelt gratis koffie met koek beschikbaar.

 

Komende opruimacties:

 


Persbericht Apeldoorns Stadsblad

Meer deelnemers dan verwacht tijdens World Cleanup Day in het Zuiderpark

 

Apeldoorn - Afgelopen zaterdag was het World Cleanup Day. Op deze dag worden wereldwijd illegale vuilstortplaatsen geregistreerd en opgeruimd. In Nederland zijn we deze dag vooral gericht op het rondslingerend zwerfafval. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen, maar ook om meer kennis te vergaren over welk soort afval op straat en in de natuur allemaal rondzwerft. Het Zuiderpark deed mee met dit initiatief en afgelopen zaterdag waren er meer deelnemers tijdens de World Cleanup Day dan verwacht. Allemaal om het rondslingerend zwerfvuil op te ruimen. 

Door Danielle van de Vlag

Deze actie was georganiseerd door Zero/Less waste Apeldoorn, Heel Apeldoorn Rein en Wijkraad Apeldoorn Zuid. Er waren meer deelnemers dan de traditionele maandelijkse opruim zaterdagen die ze organiseren. Wellicht komt het doordat deze actie goed onder de aandacht is gebracht door verschillende media. Er waren 30 volwassenen, waaronder een aantal mensen uit de politiek en 6 kinderen van de partij. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde dag. Er is ruim 120 kg aan zwerfafval uit het Zuiderpark gevist. Dit afval varieert van lege pet flesjes, blikjes, verschillende soorten verpakkingen en ook veel zakjes met hondenpoep die achteloos in de struiken worden gegooid door hondenbezitters zijn gevonden. 

De kinderen waren vooral bij de nieuw aangelegde Kayersbeek te vinden om daar het aanwezige vuil op te ruimen en gelijktijdig lekker met het water van de beek te spelen. De deelnemers genoten van het mooie weer en het gezamenlijk opruimen. Na afloop werd er nog lang nagepraat en konden de deelnemers genieten van de koffie en thee met wat lekkers van de Wijkraad Apeldoorn Zuid. Er kwamen mooie reacties voorbij, zoals een mevrouw uit het centrum die het alleen al bijzonder vond dat er in Zuid zo'n mooi park ligt. Zij gaat zich voor de komende 'zwerfafval opruimdagen' in het Zuiderpark opgeven.

Wil je ook meehelpen opruimen tijdens de zwerfafval opruimdagen? Kijk hier voor meer foto's.